PMMU 2025-2030
Pla metropolità de mobilitat urbana
Presentació
L’AMB ha iniciat el procés de redacció del nou Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU) 2025-2030. Aquest Pla establirà l'estratègia i polítiques de transport i mobilitat sostenible que haurà d’impulsar l’AMB en aquest període.
El PMMU és un instrument de planificació que té el propòsit d’impulsar els canvis necessaris en la mobilitat urbana amb criteris de sostenibilitat tot millorant la qualitat de vida dels ciutadans de la metròpolis.
El nou PMMU 2025-2030 consolidarà i presentarà noves propostes per resoldre els vells i nous reptes a què s’enfronta la metròpolis: la sostenibilitat, la salut, l’equitat i l’eficiència.
El nou pla serà el marc de referència per a la revisió dels plans de mobilitat urbana sostenible dels 36 municipis metropolitans.
Up
Participació i difusió
La redacció del PMMU 2025-2030 va acompanyada d’un procés de participació, difusió i comunicació ciutadana, que ha de permetre que el conjunt de la ciutadania de la metròpolis estigui informada del pla i pugui donar la seva opinió respecte del model i l’estratègia de mobilitat pel territori metropolità pels propers anys.
A fi de tenir en compte la veu de la ciutadania, de les entitats, dels agents socials i d’altres organismes i poder recollir les seves propostes i reflexions en el procés d’elaboració del nou PMMU 2025-2030, l’AMB comptarà amb diferents espais de participació.
-
Sessions informatives i participatives
Sessions presencials informatives als municipis
Sessions obertes a la ciutadania, entitats o associacions dels diferents municipis.
Sessions presencials participatives del Consell de Mobilitat de l’AMB
Són sessions tècniques participatives restringides als membres del Consell de Mobilitat de l’AMB.
Es debatrà entorn dels diferents eixos estratègics del Pla actual, abordant diferents temàtiques: xarxes metropolitanes de mobilitat, intermodalitat i intercanviadors, serveis de transport públic, estructura urbana i mobilitat, aparcament, zones de baixes emissions, polítiques d’impuls de la mobilitat activa, electromobilitat, regulació i normativa, governança i coordinació metropolitana, etc.
De manera transversal, totes les sessions abordaran la perspectiva de gènere, l’equitat, la seguretat, l’accessibilitat, l’impacte en la salut o l’adaptació al canvi climàtic entre altres.
Sessions presencials participatives dins de la Taula Metropolitana de la Distribució Urbana de Mercaderies (TMDUM)
En aquestes sessions, en que hi poden participar els membres de la TMDUM, es debatran, analitzaran i suggeriran propostes concretes a escala metropolitana al respecte de la distribució urbana de mercaderies i serveis.
-
Plataforma de participació ciutadana
La plataforma de participació ciutadana virtual de l’AMB com a espai d’interlocució entre l’AMB i la ciutadania, serà l’eina digital principal de suport pel procés de participació del nou PMMU 2025-2030.
Aquesta plataforma digital possibilita que la ciutadania aporti les seves opinions, necessitats, propostes i expectatives referents a la mobilitat metropolitana pel període 2025-2030.
El procés s’estructura en quatres fases:
- Fase d'informativa: moment de difusió al conjunt de la ciutadania sobre quina és la matèria en la qual es vol demanar la participació.
- Fase de deliberativa: etapa de promoció del diàleg i el contrast d'arguments, en la qual es recullen les aportacions de les persones participants.
- Fase d’avaluació: es trasllada el resultat del procés a les persones participants i a la resta de la ciutadania.
- Fase de seguiment: es facilita el seguiment del desenvolupament dels resultats del procés.
Un cop activada la plataforma, per poder participar-hi caldrà registrar-se prèviament.
Up