Torna una nova edició del Bioblitz metropolità, que contribuirà a la investigació europea dels ecosistemes litorals
| Subject: Biodiversity
La sisena edició es consolida després que hi hagin participat més de 3.600 persones des del 2018, amb un total de 4.088 observacions d’espècies Aquesta edició servirà com a termòmetre per avaluar possibles efectes de la sequera als parcs i platges metropolitans Les altes temperatures i el bon temps previstos afavoriran la presència d’organismes per comptabilitzar
Aquest diumenge 1 d’octubre arriba una nova edició del Bioblitz Metropolità, una jornada de ciència ciutadana que pretén fer un cens participatiu de biodiversitat als parcs i platges metropolitans. La sisena edició combina les tradicionals activitats de les Jugatecambientals, guiades per naturalistes experts, i el format virtual, nascut arran de la pandèmia.
L’AMB anima els apassionats de la natura i les famílies que gaudeixen dels parcs i platges metropolitans a participar en les activitats programades a les Jugatecambientals, totes relacionades amb la realització de censos d’éssers vius, que s’elaboraran a partir de les observacions que es facin. Els participants gaudiran d’activitats diverses com observacions d’ocells i papallones, de les basses d’aigua naturalitzades, de gimcanes o d’itineraris guiats.
La novetat d’enguany és la incorporació de totes les dades recollides a les platges a BioPlatgesMet, una iniciativa del projecte europeu GUARDEN que té com a missió principal promoure la gestió sostenible dels ecosistemes de platges i dunes.
Núria Machuca, tècnica de promoció dels parcs i platges de l’AMB, afirma que aquesta edició es produeix en un moment de gran afectació per la sequera i que la participació ciutadana permetrà observar indicis dels seus efectes sobre la flora i la fauna.
Aquesta jornada pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals centrades en l’observació dels diferents hàbitats i d’espais de biodiversitat com làmines d’aigua, jardins de papallones, hotels d’insectes, refugis de biodiversitat i, en el cas de les platges, de les dunes.
A més, també s’hi podrà participar a través de les xarxes socials. L’AMB donarà resposta als missatges que arribin via Instagram o Twitter amb fotografies d’observacions als parcs o platges metropolitans, i hi indicarà l’espècie corresponent en cas que no sigui coneguda, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l’espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l’organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives. Caldrà etiquetar els perfils @parcsplatgesamb o bé enviar un missatge privat en cas que es tingui un perfil privat (si no, no es podran veure les fotografies).
Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l’AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.
Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells dels Jardins, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), a l’aplicació MINKA (les observacions a les platges) i al web de l’AMB a través del Visor de fauna.
Els resultats també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.