-
Información general
Un puente verde entre dos barrios
Ernest Costa Información de servicio
Escultura, vista panorámica, fuentes de agua potable, juegos infantiles, juegos para gente mayor, porterías de fútbol, canastas de baloncesto, pista de monopatines, aparcamiento.
Descripción
La originalidad del parque deriva de su peculiar situación encima de una losa que cubre la Ronda. Las calles de L'Esport y de Pau Torres, antes totalmente separadas, se prolongan y se unen en los caminos peatonales que atraviesan el parque de La Solidaritat y forman su paseo central. Un parque tiene muchos valores, pero quizás el principal, en este caso, ha sido la creación de un nuevo lugar de confluencia y relación, en un espacio inventado. Una vez dentro de él, el fuerte impacto de la Ronda se hace imperceptible.
Más información sobre la historia del parque, el plano, las actividades y publicaciones relacionadas en la versión de la web en catalán. -
Història
Història del parc
No es pot parlar de la història del Parc sense fer referència als elements que són a la seva gènesi: el torrent de Can Clota i la ronda de Dalt, sobre els quals s'ha construït, i els barris de Can Clota i Can Vidalet que el flanquegen a ponent i a llevant respectivament.
Esplugues, geologia i torrents
Segons els estudis dels Drs. Jaume Almera, Font i Saguer i de Mn. Esteve Carbonell, en un terreny de les característiques geològiques del pla d'Esplugues és fàcil que es formin coves en torrents i marges, perquè les roques són més dures a les capes superficials (torturà o calcàries) que a les de sota (argiles). Al marge esquerre del torrent de Can Clota, i en altres indrets del municipi, hi havia cavitats sota les roques, per causa de la seva composició i de l'erosió de les aigües. La roca dura feia de cornisa i, a sota, hi havia l'espluga, balma o cova que, en èpoques prehistòriques, probablement donava aixopluc a l'home de les cavernes. D'elles deriva l'origen del nom geogràfic d'Esplugues.
Els barris
A banda i banda del torrent, els dos barris, tenen els seu origen a principis del segle XX i deuen el seu nom a dues de les cases principals de cada sector. En aquells moments els conreus de secà predominaven en el paisatge (cereals, vinyes, garrofers, oliveres i ametllers) juntament amb alguns regadius (fruiters i horta), que aprofitaven l'aigua de mines, pous i torrents. En aquest marc s'anaven construint, a Can Clota i a Can Vidalet, casetes senzilles amb hortets i petits jardins. Els seus propietaris hi anaven a passar els dies de festa i pensaven en poder-s'hi retirar. Esplugues era, aleshores, un important centre d'estiueig, amb una població total de 1.800 habitants l'any 1924.
El barri de Can Clota, vora aquest mas, té l'espai limitat pels torrents de Can Clota i d'Esplugues, entre els quals es troba. Va néixer modestament als anys 30, en el camí de l'Hospitalet. També se l'ha conegut amb el nom del Sucre perquè al carrer d'Anselm Clavé hi havia una petita indústria, que empaquetava sucre de terròs per a bars i cafès. Pràcticament, el barri estava format per aquest carrer amb dues o tres travessies.
A partir dels anys 50 la immigració es fa progressivament més massiva i s'inicia la industrialització. Poc a poc, els pagesos i els petits propietaris cedeixen a les ofertes dels constructors i es van venent les seves cases i terres per donar pas a blocs de pisos i indústries. Avui gairebé no queda res d'un paisatge harmoniós que va durar segles.
El Parc
Coincidint amb els jocs olímpics de 1992 es construeix el cinturó de Barcelona. El tall entre Can Clota i Can Vidalet es fa insalvable. A la Direcció de Serveis de l'Espai Públic de l'AMB s'estudia un disseny que permeti guarir la ferida. Des del 1998, les dues petites barriades separades pel torrent, esdevingudes dos populosos barris segregats encara més pel cinturó han trobat, en el parc de la Solidaritat, l'espai de confluència que sempre els havia mancat.
En la seva curta existència, el Parc ha rebut diversos premis nacionals i internacionals: l'any 1999 el premi FAD al millor espai urbà exterior, durant el 2001 va ser finalista del premi europeu de paisatge Rosa Barba i se li va concedir una menció honorífica en els premis internacionals de disseny 2000, atorgats per la secció europea de la American Institute of Architecs. -
Normas de uso
-
- Utilizar las papeleras.
El residuo que se recoge se lleva a una planta de selección. -
- Prohibido encender fuego (solo está permitido en parques con servicio de barbacoa).
-
- Llevar a los perros atados.
Respetar las indicaciones en aquellos parques o localizaciones en los que no se permite el acceso a los perros (Ejemplo: área de juegos infantiles, jardines botánicos y jardines históricos). -
- Recoger las deposiciones de los perros.
-
- No liberar animales domésticos.
La liberación incontrolada pone en peligro la fauna autóctona. -
- No dar de comer a los animales. La alimentación incontrolada de los animales empeora la calidad del agua de los lagos y estanques, genera malos olores y desencadena problemas higiénico-sanitarios.
-
- Respetar la vegetación.
-
- No hacer ruidos molestos.
-
- Prohibido pescar en las láminas de agua, lagos y estanques.
-
- Prohibido bañarse en las láminas de agua, lagos y estanques.
-
- Prohibido circular con vehículos a motor (excepto vehículos de servicios).
-
Parque de La Solidaritat
Esplugues de LlobregatEl parque de La Solidaritat es un puente verde que pasa por encima del torrente de Can Clota y de la ronda de Dalt y que une dos barrios históricamente segregados. Cumple, así, con una importante función social como elemento vertebrador de un entorno urbano bastante disgregado.
Inauguración: 1998
Superficie: 24.768,68 m2
Dirección: avinguda de la Ciutat de l'Hospitalet, 5-13, Esplugues de Llobregat