-
Informació
Informació de servei
Pulmó verd de la ciutat, àrea de lleure i esbarjo, espais adaptats per a activitats culturals, camins i senders, punts d'interès històric.
Descripció
Situat a Barberà del Vallès, el parc del Bosc de Can Gorgs està ubicat a uns 15 km de Barcelona i limita amb Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Montcada i Reixac, Ripollet, Cerdanyola del Vallès i Badia del Vallès. Es tracta d'una àrea ubicada dins el nucli urbà, al sud-oest de la ciutat —al barri de Can Gorgs—, entre el centre de la ciutat i Badia del Vallès.
Dotada d'una àrea de taules de pícnic i de zones d'esbarjo per a trobades socials, el parc del Bosc de Can Gorgs és l'àrea verda més gran que es troba dins la ciutat, i és utilitzat habitualment pels veïns del barri com a punt de trobada. -
Història
Història del parc
El parc del Bosc de Can Gorgs formava part originàriament de la finca de Can Gorgs, la qual tenia una extensió total d'unes 80 hectàrees de vinyes, camps i boscos, la major part de les quals actualment estan urbanitzades. A finals de la dècada dels cinquanta, es va iniciar el procés d'urbanització, però es va mantenir la propietat, la masia, el bosc i els terrenys més propers.
El Pla general d'ordenació de la comarca de Sabadell de 1978 va qualificar els terrenys del bosc com a espai lliure públic i els de la masia com a equipament públic. L'any 1996 l'Ajuntament va adquirir els terrenys del bosc i la casa afectats pel planejament, que van passar a ser béns públics.
S'apunta que el nom de la finca prové dels gorgs que formava el torrent o riera dels Gorgs, que la travessa de nord a sud. Aquest torrent, que passa justament per la vora del parc, va patir un procés de desnaturalització, ja que als anys cinquanta i seixanta es va contaminar amb les aigües residuals dels nous barris del sud de Sabadell i del mateix barri de Can Gorgs, i es va convertir en una claveguera a cel obert. Posteriorment, entre els anys setanta i vuitanta, es va canalitzar amb un tub de formigó i es va cobrir, de manera que es va transformar en un col·lector soterrat de grans dimensions.
El bosc, doncs, juntament amb la masia —avui anomenada Torre d'en Gorgs— és una porció de territori que ha quedat com a testimoni del passat rural de Barberà del Vallès. -
Normas de uso
- Utilizar las papeleras.
El residuo que se recoge se lleva a una planta de selección. - Prohibido encender fuego (solo está permitido en parques con servicio de barbacoa).
- Llevar a los perros atados.
Respetar las indicaciones en aquellos parques o localizaciones en los que no se permite el acceso a los perros (Ejemplo: área de juegos infantiles, jardines botánicos y jardines históricos). - Recoger las deposiciones de los perros.
- No liberar animales domésticos.
La liberación incontrolada pone en peligro la fauna autóctona. - No dar de comer a los animales. La alimentación incontrolada de los animales empeora la calidad del agua de los lagos y estanques, genera malos olores y desencadena problemas higiénico-sanitarios.
- Respetar la vegetación.
- No hacer ruidos molestos.
- Prohibido pescar en las láminas de agua, lagos y estanques.
- Prohibido bañarse en las láminas de agua, lagos y estanques.
- Prohibido circular con vehículos a motor (excepto vehículos de servicios).
-
Fauna
Consulteu les observacions al visor de fauna.
Informe ornitològic - Vegetació (2)
-
Projectes (7)
-