Quinzena de la Biodiversitat

| Tema: Biodiversidad, Parques, Playas

Prop de 3.000 persones participen en més de 60 activitats

Aquesta primavera s’ha celebrat per primer cop als parcs i les platges metropolitans la Quinzena de la Biodiversitat, que ha transcorregut des del Dia Mundial de la Biodiversitat el 22 de maig fins el Dia Mundial del Medi Ambient el 5 de juny, amb una participació total al voltant de les 3.000 persones en més de 60 activitats i intervencions relacionades. 

Activitats que han servit per posar en valor la biodiversitat dels parcs i les platges, donant a conèixer la diversitat d’espècies de fauna i flora i destacant els beneficis que aporta a la qualitat de vida de les persones. 

S’hi han realitzat en diferents contextos, adreçant-se a públics diversos, utilitzant metodologies i llenguatges per fer arribar a tothom aquest missatge. 

Algunes s’han adreçat al públic familiar com ara l’Hora del Conte, el Bioblitz i BioplatgesMet.

 

Activitats per a públic familiar

Les diverses sessions de l’Hora del conte han servit per explicar històries al voltant de la importància de les flors i la pol·linització. 

Per la seva banda, s’ha celebrat la 7a edició del Bioblitz Metropolità. Durant els dies 25 i 26 de maig, i de manera simultània, les 47 Jugatecambientals, han ofert activitats relacionades amb la natura i la sostenibilitat. En el cap de setmana del Bioblitz, totes elles incorporaven una activitat relacionada amb els recomptes d’organismes guiada per educadors i educadores ambientals, com ara itineraris d’observació de la fauna en general del parc, o específicament d’algun grup d’organismes com ocells o papallones, revisió i cens de les cries de les caixes niu dels parcs metropolitans. Finalment, s’han dut a terme experiències de ciència ciutadana com el BioPlatgesMet o l’Observatori Metropolità de Papallones. L’assistència total a aquest esdeveniment ha estat de 2.100 persones, que han comptat uns 840 organismes de 120 espècies, 92 d’elles protegides. 

 

Escoles participatives i professionals de la biodiversitat

Durant la quinzena de la biodiversitat s’hi han realitzat sessions dels projectes d’aprenentatge i servei als parcs en 8 escoles diferents en els quals s’han elaborat censos d’ocells i papallones acompanyats per especialistes en fauna. També es va celebrar l’acte de colenda d’aquests projectes al parc del Pi Gros, en un acte festiu en el qual, les escoles de Sant Vicenç dels horts van exposar una mostra dels treballs fets durant el curs al voltant de la biodiversitat del parc i van rebre un reconeixement de la feina feta.

D’altra banda, també han tingut lloc actes adreçats als professionals de l’AMB, els ajuntaments i d’altres institucions que treballen al voltant de la millora i conservació de la biodiversitat metropolitana. Com ara una jornada tècnica sobre biodiversitat a l’AMB que va exposar diferents experiències relacionades amb la seva gestió, divulgació, seguiment. La sessió va tenir força assistents, donada la utilitat i la visió pràctica dels temes exposats. La formació al CRAM sobre la gestió de l’albirament de tortugues marines i cetacis adreçada a professionals relacionats i, finalment, una sessió d’anellament d’ocells amb ornitòlegs al voltant de la seva ecologia als parcs metropolitans.

A més de les activitats, s’ha aprofitat aquesta celebració per portar a terme també algunes accions i intervencions relacionades amb la gestió dels parcs i les platges com la instal·lació d’un refugi de biodiversitat als espais dunars de la platja de Castelldefels a partir de materials d’arribatge per fomentar la presència de fauna, la instal·lació d’una caixa niu per a puput als arbres del Jardí de l’AMB i la presentació de la nova guia de la col·lecció sobre biodiversitat: Guia d’insectes i altres artròpodes dels parcs metropolitans.

Publicaciones relacionadas