L'AMB i l'IREC connecten sectors públic i privat de la metròpolis de Barcelona per caminar cap a la descarbonització
| Tema: Informes sectorials
La redefinició dels processos industrials, la mobilitat sostenible, l’electrificació de sectors clau o la capacitat de les infraestructures per aconseguir ser de zero emissions el 2025 són els punts clau. Cal definir un programa i un full de ruta global que puguin ser seguits, observats i vigilats des d’un “observatori” per vetllar pels desenvolupaments d’infraestructures comuns i per tal de facilitar i promoure els canvis
Aquest dimecres l’AMB i l’IREC han organitzat conjuntament la jornada “Metròpolis Barcelona 2030: davant l’horitzó zero emissions”, que ha aglutinat, nou organitzacions capdavanteres dels sectors públic i privat del territori metropolità: TMB, Port de Barcelona, SEAT S.A, Transcalit, DAMM, FedeQuim, AEMES Smart, Roca Grup i MMM.
La jornada ha comptat amb la participació destacada de Sonsoles Letang, directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, qui ha subratllat el compromís ferm del Govern amb la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. Durant la seva intervenció, ha exposat les línies mestres del full de ruta de la Generalitat cap a l’horitzó de neutralitat climàtica i ha fet èmfasi en les col·laboracions i en les accions clau per assolir els objectius de sostenibilitat i descarbonització a tot el territori metropolità.
Jordi Valls, vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB ha afirmat que “no hi pot haver sostenibilitat si aquesta no és social”. També ha dit que “la igualtat és un vector fonamental per avançar cap a un model de societat més sostenible, i la descarbonització és un dels vuit reptes que tindrem els pròxims anys juntament amb la sostenibilitat, la digitalització, la deslocalització, la demografia, la democràcia, la desigualtat, el deute públic i la defensa”.
Aquesta jornada ha servit per analitzar els desafiaments i els reptes que planteja la descarbonització i com abordar-los conjuntament amb la col·laboració publicoprivada per garantir una transició sostenible, viable i justa. Les organitzacions han posat sobre la taula temes com la redefinició dels processos industrials, la mobilitat sostenible, l’electrificació dels sectors clau i la capacitat de les infraestructures per assolir aquest repte.
Principals projectes presentats
Els principals projectes de les empreses i organitzacions que hi han intervingut són els següents:
- Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) està fent un esforç important per descarbonitzar la seva flota de bus i des d’aquest mes de novembre el 25 % de la seva flota ja és de zero emissions. En els darrers anys, TMB ha anat adquirint vehicles elèctrics i d’hidrogen, i ha arribat a 196 i 46 respectivament. L’aposta per l’hidrogen com a palanca per a la descarbonització és clau i, de fet, TMB ja és l’operador de transport públic d’Espanya que més vehicles d’aquest combustible té. Pel que fa al metro, ja és un transport de zero emissions però, a més, TMB té projectes com el MetroCHARGE, que permeten recuperar l’energia de la frenada del metro per fer-la servir en estacions de recàrrega de vehicles elèctrics i a la mateixa xarxa de metro. A banda, TMB gestiona el servei d’AMBici en una aposta més de mobilitat sostenible. Per tot plegat, el 2050 s’espera tenir una xarxa de transport totalment sostenible.
- Port de Barcelona té com a pilars estratègics la sostenibilitat i la transició energètica i està fermament compromès amb els objectius de reducció d’emissions de GEH en tot l’àmbit marítim i portuari, un 50 % de reducció per al 2030 i assolir un port neutre en carboni el 2050. El Port està definint un pla de transició energètica amb les propostes següents: l’electrificació de molls per a la connexió de vaixells en estada (projecte Nexigen), implantació de la cadena de subministrament i producció de combustibles verds (vaixells), la producció massiva d’energies renovables en tot l’àmbit portuari, el foment de la intermodalitat amb modes de transport eficients ambientalment com el tren, el foment de l’hidrogen per a transport pesat terrestre, maquinària portuària i usos industrials al Port (hidrogenera) o economia circular amb valorització de residus per al seu ús marítim o portuari (BioLNG).
- TRANSCALIT representa el sector del transport de mercaderies per carretera, que no és homogeni ni pel que fa a l’estructura ni als serveis que presta. Aquest organisme posa èmfasi en els punts següents:
- Biocombustibles com l’HVO, i no només de l’electrificació dels vehicles.
- Són importantíssimes les infraestructures que necessàriament han d’acompanyar el desplegament de nous vehicles o combustibles —o fins i tot avançar-s’hi.
- Elevat cost d’adquisició de vehicles elèctrics o d’hidrogen: són necessàries ajudes directes a les empreses que com a mínim suposin el 50 % d’aquest preu.
- Incentius fiscals per a les empreses que ambientalitzin les seves flotes. És a dir, fer servir la fiscalitat com un reforç positiu.
- Intermodalitat com una eina més, però no l’única, per a la descarbonització del transport de mercaderies per carretera.???????
- SEAT S.A. està immersa en una transformació significativa, amb importants inversions per electrificar les seves instal·lacions i fabricar cotxes elèctrics a Martorell. Tot i així, el suport de les administracions és clau per impulsar l'electrificació al país i avançar en la descarbonització.??????
- DAMM explica que fa més de 20 anys que treballa en l’evolució de les fonts d’energia cap a fonts renovables i en la consolidació d’un model d’autosuficiència energètica. Actualment, és la companyia del sector amb més extensió de plaques solars de la península Ibèrica, amb més de 59.000 m2. Aquest fet els permet produir el 9 % d’energia verda que consumeix. A més, autogenera el 40 % de l’energia elèctrica que consumeix i el 100 % de l’electricitat importada procedeix de fonts certificades d’origen verd. El conjunt de mesures impulsades ha permès reduir un 36 % l’energia per a la producció de cervesa.
- ROCA GRUP té un sistema de gestió energètica (EMS) corporatiu que mesura i monitora el consum d’energia amb precisió, optimització del consum d’energia en els processos de producció amb instal·lació d’equips de recuperació de calor, que permeten recuperar fins al 30 % d’energia calorífica. A banda, també aposten per la maximització de l’ús d’energies renovables amb l’autoproducció de sistemes fotovoltaics o la compra d’energia elèctrica verda. El 2023 han instal·lat 9.756 panells fotovoltaics, que permeten generar més de 5.700 MW/h d’energia neta anual. El nombre total de panells del grup assoleix els 31.500. El grup ha posat en marxa el primer forn túnel elèctric del món per la producció de porcellana sanitària. Es tracta d’una maquinària altament eficient i automatitzada que suposa una alternativa diferencial en una indústria tradicionalment intensiva en gas i carboni. Aquesta circumstància ha donat lloc a la primera planta de porcellana sanitària del món de zero emissions el 2024, ubicada a Gmunden (Àustria), la qual utilitza electricitat 100 % provinent de fons d’origen renovable.??????
- AEMES Smart agrupa les empreses que poden proporcionar solucions per a la sostenibilitat. Actualment són més de 180 companyies que sumen més de 100.000 empleats i 10.000 M€ de facturació: grans empreses, pimes i empreses emergents, centres tecnològics i altres agents col·laboradors, com infraestructures logístiques i administracions tractores. Promou el desenvolupament d’un ecosistema que impulsa la innovació i la inversió mitjançant la cooperació empresarial i les aliances estratègiques, a més de promoure projectes concrets, i especialment projectes tractors col·laboratius i publicoprivats.
- FEDEQUIM és una entitat que defensa els interessos del sector químic i aposta per la relocalització de la producció industrial a Europa per tornar a guanyar sobirania en sectors tan transcendentals com la farmacèutica o l’automòbil i reduir la petjada de carboni amb el transport dels productes.???????
- MMM Group, empresa dedicada al disseny i a la fabricació de sistemes de conducció de fluids per a l’automoció, explica que calcula la petjada de carboni a través del programa “Acords Voluntaris per al compromís amb la reducció de CO2” amb l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. L’organisme implementa mesures per reduir la petjada de carboni amb l’adquisició d’equips o sistemes més eficients, eliminació d’envasos innecessaris o sistemes de control de consum d’aigua. A banda, identifiquen els impactes ambientals associats al cicle de vida de la seva activitat, des de la fase de disseny fins a la gestió final dels seus productes com a residu. La reducció de CO2 de la seva fàbrica de Molins de Rei del 2022 el 2023 és d’un 7,42 %.