“Housing Standardisation”
| Tema: Habitatge
L'exposició sobre l’estandardització de l’habitatge es pot veure a la seu de l’AMB
L’exposició “Housing Standardisation” arriba al vestíbul de la seu de l’AMB i romandrà oberta del 15 d’abril al 20 de juny, de 9 h a 14.30 h.
Com són els habitatges socials segons el país on es troben? Com estan dissenyats? Com és viure-hi?
Aquesta mostra recull els resultats d’un estudi de tres anys sobre l’habitatge assequible i subvencionat a Anglaterra, Xile, la Xina, els Països Baixos, Espanya i Suïssa, elaborat pel Royal College of Art del Regne Unit i la Pontificia Universidad Católica de Chile, amb el suport d’altres institucions com l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL).
Malgrat el significatiu paper de l’habitatge en la societat, hi ha poc coneixement sobre com és una casa mitjana, qui la projecta i com les experiències de viure-hi varien entre els diferents països. La definició de “bon disseny” segueix sent poc clara, i això porta a resultats inconsistents en termes d’habitatge. La major part de l’habitatge, especialment els projectes a gran escala, estan altament estandarditzats per reduir costos i riscos. En l’habitatge subvencionat, la governança del disseny –modelada per polítiques i normatives– té un paper crucial per garantir unes condicions de vida dignes.
L’estudi investiga l’impacte que la governança del disseny d’habitatges té sobre la qualitat de l’habitatge subvencionat, comparant les polítiques d’habitatge neoliberals d’Anglaterra i Xile amb els diferents sistemes d’Espanya, els Països Baixos, Suïssa i la Xina. S’hi examina com l’enfocament normatiu, el mercat de l’habitatge i les normes socials i culturals modelen la qualitat de l’habitatge i les expectatives i percepcions que en tenen els seus residents.
Els 136 habitatges de Can Ribes, a Gavà, i els 85 habitatges de l’edifici Pisa, a Cornellà de Llobregat, són les dues promocions de l’IMPSOL que formen part d’aquesta exposició com a casos d’estudi.
A través de maquetes, dibuixos, escanejos en 3D, vídeos i entrevistes amb residents i amb professionals de l’habitatge, l’exposició mostra el repte de definir estàndards globals d’habitatge i exemplifica com els models i la qualitat varien, fins i tot dins d’un mateix país, i revelen les limitacions per atendre les necessitats de les persones més vulnerables.
Els comissaris de l’exposició són Sam Jacoby, Lucia Alonso i Seyithan Özer, del Royal College of Art, juntament amb Alvaro Arancibia, Consuelo Albornoz i Claudia Chavarria, de la Pontificia Universidad Católica de Chile.
Galeria d'imatges
Enllaços relacionats
On
