L’AMB presenta la temporada d’estiu a les platges metropolitanes amb un esforç extraordinari per deixar-les a punt malgrat la regressió de la sorra

| Tema:

Les platges metropolitanes compten amb tots els serveis habituals però amb un 20 % menys de superfície. Aquesta temporada s’obren parcialment dutxes i rentapeus en alguns municipis del litoral metropolità, atès que ja no ens trobem en fase d’emergència per sequera. L’AMB aposta per la renovació i millora de tot el mobiliari i instal·lacions, amb una inversió de 480.000 €. Es continua apostant per millorar l’accessibilitat, amb sis abalisaments nous d’ajuda al bany, que sumen un total de vint-i-dues cordades de boies per a l’ajuda de persones amb mobilitat reduïda. L’AMB continua reclamant al Ministeri per a la Transició Ecològica un Pla d’estabilització de les platges a mig i llarg termini que garanteixi la supervivència i viabilitat d’aquests espais naturals d’ús públic

decorativa

Aquest dimarts 18 de juny l’AMB ha donat el tret de sortida a la temporada d’estiu a les platges metropolitanes des del turó de Montgat, entre la platja de les Roques i la de les Barques de Montgat, que representa el quilòmetre zero de la regressió estructural. Les platges metropolitanes són els espais naturals més utilitzats de la metròpolis de Barcelona, amb més d’11 milions d’usuaris l’any.

El litoral metropolità nord i, especialment, Montgat és la zona més afectada per la pèrdua de sorra a les platges. Aquest municipi del Baix Maresme ha perdut pràcticament totes les platges en deu anys, i aquesta temporada només queda en servei (però de manera parcial) la platja de les Roques i algunes zones de la platja de les Barques. Una de les causes principals d’aquesta pèrdua de sorra és l’artificialització  de la costa que deriva de l’activitat humana amb la creació de ports marítims o la deficient planificació urbanística.

Els usuaris podran gaudir de 25 km de platges amb la major part del mobiliari i les instal·lacions a punt per gaudir d’una nova temporada de bany. Quant a les dutxes i rentapeus, es flexibilitzen lleument les restriccions per sequera i es trobaran en funcionament de manera parcial en alguns municipis de la costa metropolitana. 

L’acte ha comptat amb Andreu Absil, l’alcalde de Montgat, Ramon Torra, el gerent de l’AMB i Dani Ramírez, un meteoròleg de 3Cat

Andreu Absil, alcalde de Montgat, explica que Montgat continua resistint i que no es resigna a recuperar un dels principals espais d'ús públic com és la platja, que afecta moltíssima gent i que té un impacte social i econòmic molt elevat per al municipi.  “Les platges de Montgat són les vacances de moltes persones i continuarem treballant per recuperar aquest espai”, afirma.

Ramon Torra, gerent de l’AMB, exposa que la presentació de la temporada alta s’ha fet a Montgat perquè és l’exemple del principal problema que tenim a les platges: la regressió de la sorra. “El canvi climàtic, però sobretot l’artificialització de la costa, han provocat alteracions de les dinàmiques litorals i aquest fet requereix correctors dels efectes negatius dels elements artificials com són els ports”, conclou.

 

Esforç extraordinari i adaptació davant la regressió de la sorra

L’AMB ha hagut de reforçar, adaptar i replanificar la gestió integral de les platges davant la regressió estructural, que implica menys amplada i canvis constants en la morfologia d’aquests espais naturals. La renovació de mobiliari, equipaments i instal·lacions que s’han vist afectats pels temporals d’aquest hivern ha suposat una inversió de 480.000 €

  • 1.250 metres de noves passeres a Castelldefels, Viladecans i Gavà.
  • Més de 600 metres de nous tancaments de zones dunars afectats pels temporals, especialment a les platges de Gavà i Viladecans.
  • 70 metres d’una nova passera d’accés a la platja de la Nova Mar Bella.
  • 4 canals nous de sortida d’embarcacions i renovació de papereres i contenidors de platges.
  • Renovació de lavabos i lavabos adaptats a Barcelona.

D’altra banda, amb l’objectiu d’optimitzar la gestió integral de les platges i aconseguir la màxima adaptació i resiliència davant els temporals, l’AMB ha dut a terme les actuacions següents:

  • Monitoratge dels temporals: L’orientació de l’onatge, el vent i el tipus de temporals condicionen la planificació de les platges en relació amb la retirada de mobiliari i equipaments per disminuir-ne els possibles danys. En els darrers tres o quatre anys, l’AMB ha detectat que hi ha temporals fora de l’època habitual, amb episodis d’onatge forts a principis de tardor i a mitjans de primavera. A més, hi hagut un important canvi de tendència dels temporals, amb domini d’episodis de garbí més que no pas de llevant. 
  • Adaptació als canvis morfològics de les platges: Les platges són espais naturals dinàmics que actuen com a “matalassos flexibles” de sorra que depenen de molts factors externs com el vent, la pressió atmosfèrica, la pluja i especialment els temporals d’onatge. En aquest sentit, l’AMB ha hagut de col·locar tot el mobiliari i equipaments en unes platges que tenen una forma diferent (més inclinació, esglaons, etc.) i, alhora, un 20 % menys de superfície.

 

Consolidació de l’accessibilitat i la inclusivitat a les platges 

L’AMB segueix apostant per unes platges 100 % accessibles i inclusives per a tothom, de manera que cada any es consoliden proves pilot de temporades anteriors i s’hi introdueixen noves millores. Els principals elements són els següents:

  • Consolidació de 14 pèrgoles d’ombreig per al suport a l’ajuda al bany, després de dos anys en proves pilot.
  • Instal·lació de 80 metres de passeres d’una amplada especial per millorar l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda al Prat. 
  • 6 abalisaments nous d’ajuda al bany; concretament, cordades de boies per a l’ajuda de persones amb mobilitat reduïda. En total, l’AMB disposa de 22 abalisaments d’aquesta mena, situats a les platges de Montgat, Badalona, Sant Adrià de Besòs  i Barcelona, que són les que tenen més pendent d’entrada a l’aigua.
  • Proves en tots els accessos adaptats de les 100 unitats noves de banderes grafiades per a persones amb daltonisme. En un futur s’estendrien fins al 100 % de les ubicacions.
  • 100 metres de passera d’una amplada especial per adaptar i millorar l’accés al bany sense ajuda a Barcelona.
  • Proves pilot de noves passeres flexibles fins al mar en els accessos adaptats per facilitar l’entrada a l’aigua a quatre ubicacions.

A més, l’AMB i COCEMFE treballen en un estudi que avaluarà el mobiliari, els equipaments i les instal·lacions de les platges en l’àmbit de l’accessibilitat, amb l’objectiu de millorar contínuament i implementar noves mesures i solucions per fer-los encara més inclusius i accessibles.

 

Reclam del Pla d’estabilització de les platges metropolitanes

Les platges metropolitanes, amb 11 milions d’usuaris anuals, són un espai públic de primer ordre a la metròpolis de Barcelona, un motor socioeconòmic i espais naturals imprescindibles dins la infraestructura verda metropolitana. L’AMB continua insistint al Ministeri la necessitat de fer un Pla d’estabilització a mig i llarg termini per revertir la situació de regressió estructural i garantir la viabilitat social, econòmica i ambiental d’aquests espais.

En aquest sentit, l’AMB ha facilitat tots els estudis previs del litoral metropolità al govern central, que aprofundeixen en el coneixement sobre el funcionament i dinàmica del fons marí de les platges i alhora esdevenen els fonaments per fer els projectes d’execució sobre possibles solucions a llarg termini.

Enllaços relacionats
On
Marker
Platja de les Roques i la de les Barques Montgat