Edificis NZEB
| Tema: Energia
Rehabilitar edificis públics i convertir-los en instal·lacions de baix consum energètic
Una de les iniciatives concloses enguany des de l'AMB ha estat la posada en marxa d'alguns estudis per tal de rehabilitar edificis públics i convertir-los en instal·lacions NZEB (nearly zero-energy buildings), és a dir, edificis de consum quasi nul i abastits per energies renovables de proximitat. Concretament, els estudis s'han realitzat sobre els centres educatius Escola el Garrofer (Viladecans), Escola Margalló (Castelldefels) i Escola Cascavell (Sant Adrià de Besòs).
Amb els estudis es demostra la viabilitat de la conversió d'aquests centres educatius en edificis de consum quasi nul, que són una peça clau en la necessària transició energètica que estem impulsant des de l'AMB.
Els estudis han constat de diverses fases: s'han visitat les instal·lacions i s'hi ha mesurat la temperatura, la humitat i el CO2, entre altres paràmetres, per obtenir al final un balanç energètic. També s'ha fet una valoració econòmica de cadascuna de les estratègies escollides, incloent-hi despeses de projecte i direcció d'obra i tenint sempre en compte els diferents ajuts destinats a la rehabilitació energètica d'edifici públics que estan disponibles actualment.
Finalment, també s'han quantificat econòmicament les millores que s'obtindrien en cas que es realitzés la rehabilitació, calculant l'estalvi energètic (reducció del 89% de la demanda de calefacció, del 80% del consum de gas i del 55% d'emissions de CO2), les millores de confort tèrmic i de qualitat de l'aire interior, i l'amortització de la inversió.
Gràcies a l'esforç realitzat per buscar el finançament adequat i per explicar degudament les virtuts d'aquests projectes, almenys dos dels tres municipis implicats s'estan plantejant seriosament la redacció dels projectes executius i la consegüent execució de l'obra de rehabilitació durant el 2016. Concretament, l'Ajuntament de Viladecans, a partir de l'anàlisi realitzada en aquest estudi, ha decidit tirar endavant el projecte de rehabilitació energètica de l'escola Garrofer dins del conjunt de mesures d'eficiència energètica que han de facilitar la transició energètica del municipi i han de permetre donar compliment al Pacte d'Alcaldes per la reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle.
Aquesta actuació s'ha realitzat d'acord amb les pautes del Pla de sostenibilitat de l'AMB 2014-2020 (PSAMB).