L'AMB defineix, al congrés Biometa, les futures aplicacions dels residus orgànics

| Tema: Residus

La investigació en aquest camp permetrà donar múltiples usos als residus, des de transformar-los en combustible per al cotxe fins a construir pròtesis mèdiques assequibles

Els dies 11 i 12 de maig s'ha celebrat a la seu de l'AMB el congrés Biometa, una trobada de referència mundial sobre estratègies de tractament de residus urbans que permetin aprofitar-ne el biogàs resultant com a font d'energia, entre altres usos. En el congrés d'aquest any, amb participació de tècnics metropolitans i municipals, empreses i món universitari, s'han presentat ponències que obren el camí a futurs usos alternatius dels residus orgànics, des de construir pròtesis mèdiques fins a ser utilitzats com a combustible per a l'automòbil.

Bioplàstics

Actualment, totes les instal·lacions de tractament de residus municipals de tipus orgànic o bé generen energia elèctrica a partir dels processos de biometanització (obtenció de biogàs) o bé produeixen compost, mitjançant la digestió en piles o en túnels tancats. La legislació actual, amb la modificació de primes per a l'obtenció d'energia a partir de residus i els impostos del combustible, complica la situació econòmica del sector, per la qual cosa l'AMB busca línies innovadores per aconseguir productes amb valor afegit, com els productes bioquímics i bioplàstics.

Aquests materials, fabricats a partir de matèria orgànica, tenen nombrosos avantatges per al medi ambient: no depenen del petroli per a la seva fabricació, emeten una quantitat inferior de CO2 en el procés d'elaboració i en alguns casos són biodegradables, amb un temps de descomposició d'entre 3 i 5 anys (davant dels més de 100 dels plàstics convencionals). Una vegada obtinguts, els bioplàstics tenen una gran diversitat d'usos: des de bosses de plàstic respectuoses amb el medi ambient (que limiten la fabricació i el consum de les que no ho són) fins a pròtesis mèdiques amb un cost molt més assequible que les habituals.

Com s'ha explicat durant el congrés Biometa, l'AMB participa activament en la investigació sobre aquests materials, juntament amb la Universitat de Barcelona. Aquest tipus de recerca busca generar la informació necessària perquè, en un futur, els criteris deixin de considerar la matèria orgànica com un residu i pugui començar a considerar-se una matèria primera.

Els residus com a font d'energia renovable

També en el marc del congrés Biometa, s'ha presentat el projecte Methamorphosis, projecte europeu aprovat dins de la convocatòria LIFE de l'any 2014. Aquest projecte està impulsat per FCC-Aqualia, l'AMB, FCC, Gas Natural Fenosa, l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i el Centre Tècnic de SEAT.

L'objectiu d'aquest projecte pioner és introduir canvis en  el tractament dels residus, tant municipals com agroindustrials, de manera que augmenti la producció de metà i que aquest gas, una vegada enriquit, pugui ser usat com a combustible per a vehicles, afavorint així la reducció de GEH (gasos amb efecte d'hivernacle).

Aquesta tecnologia possibilitarà la circulació de vehicles amb un combustible molt més net que els hidrocarburs, amb un nivell inferior d'emissions de partícules perjudicials per a la salut, millorant així la qualitat de l'aire, i sense dependre de les reserves de petroli. A més, el procés també permetrà que les instal•lacions de tractament assoleixin una eficiència alta i un nivell de contaminació baix, gràcies a la reducció del 70% de la demanda energètica requerida en el procés i del 80% d'emissions de CO2 respecte als últims sistemes implementats. Així mateix és un avanç en la valorització energètica dels residus i en la proposta d'economia circular.

L'efectivitat del biometà enriquit com a combustible es demostrarà amb el seu ús en vehicles SEAT, en una sèrie de proves de més de 120.000 km.

Documents relacionats