Barcelona i quatre municipis més de l'àrea metropolitana de Barcelona volen regular la circulació dels vehicles més contaminants els dies laborables a partir de l'1 de gener per millorar la qualitat de l'aire i la salut pública

| Tema: Contaminación

El govern municipal ha presentat la proposta d'ordenança que permetria la posada en marxa, el primer dia de l'any 2020, de la zona de baixes emissions, coincidint amb el decret de situació d'emergència climàtica a Barcelona. Els ajuntaments de l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat també estan tramitant ordenances amb la mateixa finalitat. Aquestes ordenances, coordinades per l'AMB, tenen la finalitat de reduir la contaminació ambiental i preservar i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública. El darrer informe d'avaluació de la qualitat de l'aire de l'Agència de Salut Pública de Barcelona xifra en més de 350 les morts per un excés de contaminació el 2018 a Barcelona. La zona de baixes emissions Rondes de Barcelona serà la primera de l'Estat on s'aplicarà aquesta mesura, que ja funciona a ciutats europees com Londres, Berlín, Amsterdam o Roma, entre d'altres. Les sancions per incompliment podran anar dels 200 euros fins a més de 1.800 euros. La iniciativa s'emmarca dins de l'acord institucional entre la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Barcelona, amb l'objectiu, entre d'altres, de reduir en els propers 15 anys un 30 % de les emissions a l'atmosfera de contaminants d'efecte local, principalment NO2 i PM10.

Barcelona i els municipis de l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat, coordinats per l'AMB, posaran en marxa la zona de baixes emissions en l'àmbit entre rondes el proper 1 de gener de 2020, que comportarà la prohibició de circular-hi per als vehicles de les categories L, N i M, o bé dels que no tinguin etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT), els més contaminants. La posada en marxa, el primer dia de l'any, coincidirà amb l'entrada en vigor del decret de situació d'emergència climàtica a Barcelona, que també implica la posada en marxa de tot un seguit d'altres mesures.

Així s'estableix en la proposta d'ordenança que ha elaborat el govern municipal i que ha presentat avui l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un acte al Saló de Cròniques, on també hi han assistit el conseller de Territori, Damià Calvet; la consellera de Salut, Alba Vergés; el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, i els alcaldes d'Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs, els municipis integrants (totalment o parcialment) de la zona de baixes emissions.

L'objectiu de la mesura és preservar la qualitat de l'aire i millorar la salut pública mitjançant la reducció de la contaminació ambiental, apropant els nivells de contaminació de la ciutat als recomanats per l'OMS i complint els valors límit de la qualitat de l'aire legalment establerts. La mesura es basa en el fet que el trànsit rodat és el màxim contribuïdor als nivells de contaminació d'efecte local.

Segons el darrer informe d'avaluació de la qualitat de l'aire, elaborat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona, el 2018 es van superar de manera continuada els nivells de referència de l'Organització Mundial de la Salut de contaminació atmosfèrica pel que fa a diòxid de nitrogen i partícules en suspensió, una situació que es repeteix sistemàticament des de fa més de dues dècades. El mateix informe xifra en un mínim de 351 persones mortes l'any 2018 per aquesta causa. En el període entre 2010 i 2018, s'estima que 3.749 persones van morir a la ciutat per l'exposició continuada als nivells de contaminació superiors als recomanats per l'OMS.

Durant la presentació, Antoni Poveda ha recordat que "la ZBE Rondes de Barcelona és una mesura fonamental, que complementarà la feina que l'AMB du a terme des de fa anys per millorar la qualitat de l'aire a la metròpolis. Aquesta mesura inclou, entre altres elements, la renovació de la flota de transport públic amb vehicles menys contaminants i la T-verda metropolitana, que ha permès que gairebé 5.000 usuaris ja hagin donat de baixa els seus vehicles privats a canvi de tres anys de transport públic gratuït. La tarifa plana per a la ciutadania de la segona corona i les línies de Bus exprés i Metrobús són altres fites importants en la nostra lluita contra la contaminació atmosfèrica i per a la millora de la salut de la ciutadania".

La xarxa metropolitana de bus d'altes prestacions, que es va començar a implantar el març del 2018, facilita una connexió més directa i amb més freqüència amb el centre de la metròpolis i els principals corredors metropolitans. A dia d'avui, l'AMB ha posat en marxa un total de 20 noves línies d'altes prestacions: 11 noves línies AMB Exprés i 9 noves línies AMB Metrobús.

Definició de la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona

La ZBE Rondes de Barcelona implica una àrea de més de 95 km2 que inclou, de manera total o parcial, els municipis de Barcelona (amb l'excepció de la Zona Franca-Industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

Les propostes d'ordenança que estan sent coordinades per l'AMB estableixen que la restricció es produeixi en la franja horària compresa entre les 7 i les 20 hores en dies laborables (de dilluns a divendres). A la nit, els caps de setmana i els festius, la circulació no estarà restringida.

En aquests moments, un 15 % dels vehicles que circulen per l'àmbit ZBE Rondes de  Barcelona no tenen el distintiu de la DGT, dels quals més d'un 64 % són turismes, un 17 % furgonetes i un 12 % camions.

La restricció de la ZBE Rondes de Barcelona afecta uns 115.000 vehicles cada dia. Concretament, d'aquests 115.000 es calcula que 85.000 són cotxes i 30.000 són motos.

L'ordenança recull un seguit d'excepcions a la mesura en cas de vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda i vehicles de serveis essencials: mèdics, funeraris, protecció civil, bombers, policia, etc. El control del compliment es farà mitjançant un sistema de lectura de matrícules i una plataforma tecnològica.

Sancions

El procediment sancionador que s'aplicarà està recollit a la Llei de bases del règim local i a la Llei sobre trànsit, circulació dels vehicles de motor i seguretat viària. S'entén, en aquest cas, que la sanció és per desplaçament i no per vehicle. Les sancions es divideixen en lleus, greus i molt greus.

a) Infracció lleu: l'incompliment de la prohibició de circular per la ZBE per part dels vehicles més contaminants de les categories L, M1 i N1.

b) Infraccions greus:
  • L'incompliment de la prohibició de circular per la ZBE per part dels vehicles més contaminants de les categories M2, M3, N2 i N3.
  • L'incompliment de la prohibició de circular per la ZBE en cas d'haver-se declarat l'episodi de contaminació de l'aire per part de l'òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, per part dels vehicles més contaminants de les categories L, M1 i N1.
c) Infracció molt greu: l'incompliment de la prohibició de circular per la ZBE en cas d'haver-se declarat l'episodi de contaminació de l'aire per part de l'òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, per part dels vehicles més contaminants de les categories M2, M3, N2 i N3.

Les infraccions lleus se sancionen amb una multa de 200 a 499 euros.
Les infraccions greus se sancionen amb una multa de 500 a 999 euros.
Les infraccions molt greus se sancionen amb una multa de 1000 a 1803 euros.


Les sancions establertes poden incrementar-se un 30 per cent de la seva quantia mínima en cas de reincidència de la persona responsable. S'entén que hi ha reincidència quan s'ha comès, en el termini d'un any, més d'una infracció de la mateixa naturalesa, quan així hagi estat declarat per resolució ferma.

La proposta d'ordenança planteja un temps d'adaptació d'alguna categoria específica de vehicles (vehicles professionals). Així, s'estableix que es facilitarà 1 any de transitorietat per a les categories N1, N2 i N3, M2 i M3. Es deixarà oberta la possibilitat d'ampliar aquesta moratòria en casos especials i també la possibilitat de fer algunes autoritzacions. La proposta d'ordenança recull, en aquest sentit:
  • 10 dies d'autorització per vehicle
  • Dies concrets per vehicles de serveis singulars
  • Als vehicles estrangers que no tenen etiqueta de la DGT però compleixin els requeriments de contaminació per poder circular

Participació

La proposta d'ordenança ha comptat amb un ampli procés participatiu. S'han dut a terme quatre sessions de debat: una amb entitats i tres amb ciutadania, repartides pel territori, amb més de 80 persones en cada sessió. Així mateix es va obrir la plataforma "Decidim" fins al 31 de juliol i se'n va fer una sessió i l'informe de retorn el dia 12 de setembre. Els altres municipis implicats han seguit en paral·lel els seus processos d'informació i consulta a la ciutadania.

Calendari

L'any 2016, l'Ajuntament de Barcelona va aprovar la mesura de govern relativa al Programa de mesures contra la contaminació atmosfèrica, amb l'objectiu d'intensificar i completar les actuacions ja planificades. De fet, la implementació de la ZBE forma part de les 25 mesures i 58 accions que conformen el Programa. L'AMB va fer el mateix el gener del 2017, en estendre la mesura de la ZBE Rondes de Barcelona als 36 municipis del territori metropolità.

Dijous 12 de setembre es va aprovar la proposta d'ordenança en comissió de govern. El mes vinent l'ordenança passarà per la Comissió d'Ecologia Urbana i Mobilitat, al novembre s'iniciarà l'exposició pública i al desembre se sotmetrà al plenari del Consell Municipal per a la seva aprovació definitiva.

Coordinació amb d'altres administracions

Atès el caràcter transfronterer de la contaminació atmosfèrica i la planificació que es desenvolupa a diferent escala, el 6 de març de 2017 va tenir lloc la 1a Cimera per a la millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona, que va derivar en un acord institucional entre la Generalitat de Catalunya, l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, amb l'objectiu, entre d'altres, de reduir en els 15 anys següents un 30 % de les emissions a l'atmosfera de contaminants d'efecte local, principalment NO2 i PM10. Aquest acord va ser refermat en la 2a Cimera, el 25 de març de 2019.

L'Ajuntament de Barcelona ha establert mecanismes de coordinació administrativa amb la Generalitat de Catalunya i amb l'AMB, per portar a terme accions conjuntes de senyalització i informació de la ZBE de l'àmbit Rondes de Barcelona, així com amb els ajuntaments de l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs, essent totes aquestes ciutats integrants totals o parcials de la zona.

La Generalitat de Catalunya va incloure Barcelona i els altres quatre municipis a la zona de protecció especial de l'ambient atmosfèric a través del decret 226/2006 el maig de 2006. A la ciutat de Barcelona, històricament s'han registrat superacions dels valors límit de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió amb diàmetre inferior a 10 micres (PM10). 

Documentos relacionados