El PEMB per a la ciutat dels 5 milions

| Tema: Metropolis

Collboni el situa com a espai per afrontar reptes comuns a la regió metropolitana

La Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers ha acollit avui 'Teixim cultura de metròpoli”, l’acte de lliurament de la II edició dels premis Compromís Metropolità organitzat pel PEMB en col·laboració amb l’Ajuntament de Granollers i que ha servit, per una banda, per explicar com està avançant el pla estratègic aprovat ara fa un any i premiar iniciatives que ho faciliten i, per l’altra, debatre sobre el rol de la cultura com a agent per teixir aliances a la metròpoli.

Tant el president de l’AMB, alcalde de Barcelona i president del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), Jaume Collboni, com la presidenta de la Comissió Executiva del PEMB i vicepresidenta de l'Àrea d'Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l’AMB, Janet Sanz, han coincidit en situar tant el Compromís Metropolità com el PEMB com elements clau per afrontar els reptes comuns a la regió metropolitana de Barcelona.

Cal destacar la importància de les ciutats de l’Arc Metropolità en el context de la ciutat dels 5 milions: cal estrènyer més els vincles de cooperació entre l’AMB, l’Arc Metropolità i la resta de la metròpoli”, ha dit Collboni, que considera que per això el PEMB pot jugar un paper “fonamental”.

Precisament, el president de l’AMB ha volgut posar en valor que teixir llaços de col·laboració entre els múltiples actors públics, privats, de l’acadèmia, de la ciutadania per enfortir la Barcelona metropolitana forma part del “propòsit” de l’associació.“El Compromís Metropolità 2030 amb les seves vuit missions és l’agenda compartida per donar impuls a aquesta col·laboració, per anar teixint aliances i formes de treballar que tinguin impacte i ofereixin respostes a aquesta escala de la ciutat dels cinc milions”, ha afegit.

En aquest mateix sentit, s’ha expressat la presidenta de la Comissió Executiva del PEMB qui ha reconegut l’aposta del PEMB durant l’anterior mandat per ampliar el seu espai de reflexió i proposta a la regió metropolitana de Barcelona, la que tots els indicadors situen com la ciutat real. A més, Janet Sanz ha volgut destacar la importància, del Compromís Metropolità 2030, aprovat oficialment el desembre passat com una estratègia per construir cultura metropolitana, “cal defugir de les estratègies que han emprat la cultura com un recurs per altres industries i economies per apostar per una una perspectiva ambiciosa del que avui són els drets culturals des d’una perspectiva metropolitana”.

 

Balanç d’un any de la posada en marxa del Compromís Metropolità 2030

Durant l’acte, el coordinador general del PEMB, Oriol Estela, ha explicat que durant aquests mesos, s'han posat en marxa les vuit missions del Compromís, que son 8 grans objectius per a millorar la mobilitat, l’habitatge, la cohesió territorial, els nivells de renda, l’economia innovadora i inclusiva, l’alimentació i la vitalitat cultural i que conjuntament volen impulsar un nou model de prosperitat per a la regió metropolitana.

El Compromís Metropolità 2030 en clau de justícia social i ambiental ha de ser també cultural o no podrà ser. Almenys, no amb la potència que necessitem davant dels reptes que tenim”, ha afegit Sanz.

Estela ha volgut igualment destacar que per primera vegada l’acte anual de l’associació ha tingut lloc a Granollers, un municipi “clau” no només en l’articulació de la regió metropolitana de Barcelona, a tocar tant de l’eix Nord-Sud de la C-17 com de l’eix Est-Oest de la B-30 i de la connexió amb Europa a través de l’AP-7, sinó que també és tot un referent en planificació estratègica des del seu primer pla aprovat l’any 1996, un dels pioners, fins a l’actual pla estratègic i agenda urbana en l’horitzó 2030.

 

II Entrega de premis Compromís Metropolità 2030

Per segon any consecutiu el PEMB ha volgut premiar una sèrie d’iniciatives i projectes alineats amb els principis del Compromís Metropolità 2030. Els premis, que consten de tres categories, reconeixen aquells projectes que ajuden a reduir desigualtats, impulsen el desenvolupament sostenible i la cohesió territorial i tenen el potencial de replicar-se arreu del territori:

Terra Pagesa impulsada per Unió de Pagesos i l’Ajuntament de Barcelona, ha estat reconeguda en la categoria Dimensió Metropolitana pel seu impacte en l’agricultura de proximitat. El projecte aposta per un model de comercialització de circuit curt, que connecta directament productors amb compradors mitjançant una plataforma en línia.

4D Health aquest centre d’Igualada ha estat premiat, en la categoria Aliances Estratègiques, per la seva capacitat d’impulsar la col·laboració entre diferents actors en el camp de la salut i la tecnologia. Aquest centre de simulació pioner recrea un hospital complet per formar professionals sanitaris i millorar la seguretat dels pacients.

Flexitransport ha estat guardonat en la categoria Missions 2030 per la seva oferta de transport a demanda, que optimitza els recursos i redueix les emissions contaminants. El projecte, impulsat per l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, ofereix un servei flexible que s’adapta a les necessitats dels usuaris a través d’una aplicació mòbil, millorant la mobilitat en àrees amb accés limitat al transport públic i contribuint així a reduir les desigualtats socials i territorials.

 

Taula rodona polaritats culturals

L’última part de l’acte l’ha ocupat una taula rodona amb diferents persones vinculades al mon de la cultura, que precisament ha servit per debatre sobre la importància de l’activitat cultural per al desenvolupament de les ciutats i, en particular, quin és el potencial de generar noves centralitats culturals a la metròpoli. En aquest sentit, Collboni ha assegurat que és tan important pensar com es pot metropolitanitzar la cultura com plantejar com pot la cultura contribuir també a fer metròpoli.

 

Dónde
Marker
Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Granollers