Seguiment del projecte Guarden

| Subject: Biodiversity, Beaches, International Relations

Assemblea anual que reuneix un grup multidisciplinari de 16 socis de la UE

El passat 25, 26 i 27 de setembre, es va celebrar a Barcelona l'Assemblea General anual de GUARDEN, un projecte que reuneix un grup multidisciplinari format per 16 socis de la UE amb diferents casos d’estudi, un d’ells les platges metropolitanes, on participa l’AMB a través del programa BioPlatgesMet amb pla plataforma de ciència ciutadana Minka, on participants voluntaris segueixen la biodiversitat de les platges.

 

Visita a les platges i al sistema dunar metropolità

Durant aquesta trobada, es van revisar els avenços aconseguits pel projecte des dels seus inicis, en diversos escenaris i es van planificar les tasques futures. A més, es va organitzar una visita a les platges metropolitanes del Prat de Llobregat i Castelldefels per oferir als participants una visió directa dels sistemes dunars i la biodiversitat del litoral de l'àrea metropolitana de Barcelona. Finalment, es van dur a terme diversos tallers per fomentar la presentació d'idees i millorar la gestió dels casos d'estudi, tot contribuint als objectius globals de GUARDEN de protegir la biodiversitat i promoure una gestió sostenible del territori.

 

Ciència ciutadana

El cas d’estudi que s’emmarca a l’àrea metropolitana de Barcelona, rep el nom local de BioPlatgesMet i compta amb la participació de l'Institut Metròpoli, l'Institut de Ciències del Mar i l'AMB. En aquest cas, l’objectiu és avaluar l'impacte de les actuacions i estratègies de gestió del litoral, tant presents com futures, sobre la biodiversitat i els ecosistemes. Per aconseguir-ho, s’està promovent, a través d’un gran pla de comunicació que contempla diferents canals i activitats dirigides, la implicació de la ciutadania amb diverses eines innovadores com ara el projecte MINKA una plataforma de ciència ciutadana on les persones voluntàries carreguen fotografies i observacions de la biodiversitat del litoral; un panell de seguiment que permet l'anàlisi de les dades obtingudes; el desenvolupament de l'aplicació CirculAR que incorpora realitat augmentada per a activitats educatives guiades amb instituts, amb l'objectiu de millorar la integració del coneixement sobre biodiversitat i, finalment, l'aplicació Pl@ntNet per identificar vegetació a través de fotografies.

 

Països i sectors diversos

El projecte GUARDEN té com a missió principal salvaguardar la biodiversitat i contribuir al benestar de les persones, situant-les al centre de les polítiques i processos de presa de decisions. Per assolir aquest objectiu, es treballa en el desenvolupament d'aplicacions de suport a la decisió orientades a l'usuari, i s'aprofiten les sinergies creades a través d'associacions amb múltiples parts interessades. 

Els participants ha estat de Bèlgica, Espanya, França, Grècia, Holanda, i Xipre, i de fora de la UE; Regne Unit i Madagascar. Entre els socis s'inclouen administracions públiques, centres d'investigació, universitats, i proveïdors de solucions innovadores en comunicacions i gestió de dades ambientals, tots ells amb la capacitat d'afrontar reptes intersectorials crítics relacionats amb la biodiversitat, el desplegament d'infraestructures d'energia i transport, l'agricultura i el desenvolupament costaner.

Related projects
  • Municipality:
    Badalona, Barcelona, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Viladecans
    Subjects:
    Beaches, Beaches, Beaches
    Status:
    En curs